Horizons
Horizons is de start van een nieuwe generatie gebouwen. Het ademt, denkt en voelt, net als de longen, het brein en het hart in het menselijk lichaam. Deze elegante en verfijnde systemen zijn in de natuur geëvolueerd, waarbij state-of-the-art technologie dit heeft vertaald naar de gebouwde omgeving. Horizons legt de stip voorbij de horizon en laat zien dat mens en natuur volledig in harmonie kunnen leven. Het is een duurzaam icoon voor de stad Amsterdam, voor Nederland en voor de rest van de wereld. Met Horizons komt een gebouw tot leven wat 5 keer een positieve impact heeft op de stad.
-
67 middel dure huurapartementen
-
49 koopapartementen
-
10 stadswoningen
- Energiepositief: Het gebouw levert energie in plaats van dat het energie gebruikt;
- CO2 negatief: Het gebouw stoot per saldo geen CO2 uit maar slaat het op;
- Een gesloten grondstoffen kringloop: Afval wordt als grondstof hergebruikt en niet weggegooid;
- Voor de natuur: Het gebouw breekt de biodiversiteit niet af, maar herstelt deze;
- Voor iedereen: Het gebouw gaat eenzaamheid tegen en zorgt voor verbinding tussen bewoners.
Energiepositief
Horizons is een intelligent gebouw waarbij in alle facetten is nagedacht over de impact op de natuur. PV panelen zijn onderdeel van het ontwerp en op luifels gesitueerd zodat energie maximaal wordt opgewekt in de gevels, zonder dat deze zichtbaar zijn op het niveau van de straat. Het gebouw is energieleverend waarbij elektrische deelauto’s dienst doen als batterij om dit op te slaan. Met een aandeel van 133% aan opgewekte hernieuwbare energie (BENG3) en een primair fossiel energiegebruik van -23 kWh (BENG2) wordt hier de nieuwe standaard voor bouwend Nederland neergezet.
CO2 negatief
Het houten gebouw slaat meer CO2 op dan er wordt uitgestoten bij de productie, door zowel de toevoeging van biobased als hergebruikte materialen. Nieuwe innovaties zorgen ervoor dat Horizons circulair is, en slim omgaat met grondstoffen. Zo worden er glaskorrels aan de vloer toegevoegd voor extra massa, wat de akoestiek verbeterd en de flexibiliteit van het gebouw behoudt.
Een gesloten grondstoffen kringloop
Horizons staat voor een gezond gebouw waarin grondstofkringlopen worden gesloten. Zo vormt een Biomakery™ het groene hart van het gebouw. Deze innovatieve installatie zuivert op een biologische wijze het afvalwater van de bewoners, waarna het weer gebruikt kan worden voor de wasmachines, om planten te bewateren en toiletten door te spoelen. GFT afval wordt inpandig verzameld in de EcoCreation™ en omgezet in vruchtbare grond, wat weer wordt gebruikt in de binnentuin en op de dakterrassen als voeding voor de beplanting. En gegranuleerde glaskorrels worden gebruikt in de houten vloer, ten behoeve van de massa, akoestiek en flexibiliteit. Met alle maatregelen behaalt het gebouw een MPG die 70% lager ligt dan het bouwbesluit. Door het verantwoorde materiaalgebruik levert het een bijdrage aan de natuur in plaats van dat het schade toebrengt.
Voor de natuur
Horizons ademt door de vele verschillende (dak)tuinen. Daarnaast zorgt de binnentuin in de volle grond voor een klimaatadaptieve ontwikkeling. Met de beplanting tegen de gevels en verschillende groene daken worden er meer dan 30 insectvriendelijke plantensoorten toegevoegd. De daktuinen zijn voor alle bewoners te gebruiken of zelfs enkel voor de biodiversiteit bedoeld. In Horizons is er ruimte voor iedereen in dit ecosysteem, zowel mens als dier.
Voor iedereen
Samen zijn mensen gelukkiger, en in Horizons worden bewoners bewust met elkaar verbonden. Het hart van het gebouw wordt gevormd door een aantrekkelijke botanische tuin, een bomenhof met tiny forest en een gezamenlijke woonkamer. Er is sterk ingezet op sociale duurzaamheid en het ontwerpen van een warm en gastvrij gebouw. De woonkamer van Horizons vormt een verlengstuk van ieders woning, en beschikt naast werkplekken en plekken om te ontspannen over gedeelde voorzieningen, zoals wasmachines, bibliotheek en gereedschappen. De diverse aantrekkelijke groene (dak)terrassen zorgen met elk een eigen functionaliteit voor sociale verbinding tussen de bewoners, waar ze elkaar kunnen ontmoeten, tuinieren, sporten, eten en ontspannen.