Van industrieel bedrijventerrein naar groen samenleven
De Makerij verrijst op een historische locatie met een industrieel verleden. Waar ooit een afvalverwerkingsstation stond, ontstaat nu een innovatieve en circulaire stadswijk. "Deze transformatie past perfect bij onze ambitie om betekenisvolle en duurzame leefomgevingen te creëren," zegt Tessa Haarler, projectontwikkelaar bij Ballast Nedam Development. "Er is niet alleen grote behoefte aan woonruimte, maar ook aan een plek voor makers en ondernemers."
Innovatieve hub
Innovatieve makers krijgen dus volop de ruimte in ‘De Makerij’. De begane grond en eerste verdieping bieden flexibele werkruimtes voor uiteenlopende ondernemingen, aangevuld met kantoren en horeca. Hier ontstaat een dynamische mix van bedrijvigheid en ontmoetingen, ondersteund door gedeelde ruimtes die kennisdeling en samenwerking stimuleren.
De makerscommunity profiteert van een slimme opzet: via de Papaverweg zijn de bedrijfsruimtes goed bereikbaar, terwijl het woongebied autoluw en rustig blijft. Aan de Johan van Hasseltkade biedt horeca de ideale plek waar bewoners, ondernemers en omwonenden elkaar ontmoeten met uitzicht op het water.
Positieve woonomgeving voor iedereen
Ook op het gebied van wonen trekt ‘De Makerij’ alles uit de kast. Het woonplan bestaat uit drie blokken die ruimte bieden aan vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen. Binnen deze mix is plek voor uiteenlopende doelgroepen: van starters en jonge gezinnen tot zorgbehoevenden en jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Dankzij het flexibele ontwerp kan het gebouw aangepast worden naar veranderende woonwensen en trends. Daktuinen, uitzicht over het water en gemeenschappelijke ruimtes bieden bewoners de perfecte balans tussen levendigheid en rust. Zo ontstaat er een inclusieve, toegankelijke en diverse woonomgeving waar iedereen zich thuis kan voelen.
De natuur floreert
De manier waarop duurzaamheid de hoofdrol speelt in ‘De Makerij’ is opvallend. Circulaire materialen, slimme wateropvangsystemen, energieneutraliteit dankzij zonnepanelen en een indrukwekkend groenplan met 60% groenoppervlak maken dit project toekomstbestendig.
Haarler: “Door de daktuinen zorgen we ervoor dat het gebouw heel klimaatadaptief is: in de zomer verkoelt het en in de winter biedt het isolatie.” Sommige daktuinen zijn toegankelijk voor bewoners én buurtgenoten, andere laten de natuur vrij haar gang gaan. “We willen mensen enthousiasmeren om actief en positief bij te dragen. Zo wordt er op een totaal nieuwe manier omgegaan met het verwerken van huishoudelijk afval en gebruiken we het opgevangen regenwater om wc’s mee door te spoelen. Dit soort duurzame oplossingen leidt tot meer bewustzijn”, aldus Haarler. Uiteindelijk wil ‘De Makerij’ een plek creëren waar bewoners, ondernemers, makers en bezoekers zich geïnspireerd voelen om actief vorm te geven aan hun eigen leefomgeving én toekomst.
Planning
Ballast Nedam Development werkt momenteel aan het ontwerp van ‘De Makerij’. Naar verwachting vindt de start van de bouw plaats aan het einde van 2026. De oplevering wordt verwacht in 2030. Voor ‘De Makerij’ werkt Ballast Nedam Development samen met de Gemeente Amsterdam, en architectenbureaus VMX Architects, ANA Architecten, STUDIO OXS en Flux Landscape Architecture.
Meer weten of op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Bezoek https://demakerij-amsterdam.nl/