Revolutie Amsterdamse woningmarkt: CO₂-handel maakt zijn debuut

Vandaag lanceert Ballast Nedam Development de CO₂ credits voor woontoren Horizons. Met hulp van de Climate Cleanup Foundation, heeft het bedrijf vandaag de houten toren genaamd Horizons in de Sluisbuurt van Amsterdam aangekondigd hoogbouwproject waar CO2-credits aangeboden zullen worden en zet hiermee een nieuwe standaard voor de bouw- en vastgoedsector

Klimaatverandering tegengaan door te Bouwen

In samenwerking met de Climate Cleanup Foundation heeft Ballast Nedam Development een belangrijke stap gezet om CO₂-opslag te stimuleren in haar woningbouwprojecten. Door het gebruik van biobased bouwmaterialen, zoals hout, hennep, en stro, wordt CO₂ tijdens de groeifase van deze gewassen uit de lucht gehaald en voor meer dan 100 jaar opgeslagen als bouwmateriaal. Door een geldwaarde aan deze CO₂-opslag te koppelen, kunnen klimaatpositieve bouwprojecten concurreren met projecten die vervuilende materialen, zoals traditioneel beton en staal gebruiken. Op deze manier komt er meer vraag naar biobased materialen, waardoor de biobased industrie kan opschalen. Dit zorgt voor een transitie van de complete bouwsector, die momenteel nog 11% van de wereldwijde CO₂-uitstoot voor zijn rekening neemt, naar een sector die jaarlijks tonnen CO₂ uit de lucht zal halen en zal opslaan. Op deze manier kan het bouwen van woningen klimaatverandering tegengaan.

 

CO-lockdown voorkomen

Genoeg woningen bouwen binnen de grenzen van de planeet: het is dé uitdaging die de toekomst van de bouwsector gaat bepalen. Als we op dezelfde voet doorbouwen, is het CO₂-budget voor de Nederlandse bouw al in 2027 op. Op dat moment kan de hele woningbouw stilvallen, net als tijdens de stikstofcrisis. Dit moet de bouw- en vastgoedsector voorkomen door meer te doen dan alleen uitstoot reduceren: klimaatpositief bouwen wordt de nieuwe norm. De bouw- en vastgoedsector is met 13% van de Nederlandse economie de perfecte motor om CO₂ uit de atmosfeer te halen en langdurig op te slaan in biobased bouwmaterialen. Die kunnen ook nog eens in Nederland geteeld worden. Zo werken boeren en bouwers samen aan positieve klimaatimpact.

 

CO-opslag berekenen

Om biobased bouwen op de kaart te zetten als betrouwbare en veelzijdige klimaatoplossing doet Ballast Nedam Development mee aan een onderzoekstraject van Climate Cleanup Foundation. In dit traject wordt de hoeveelheid opgeslagen CO₂ in biobased gebouwen bepaald, gecertificeerd en financieel gewaardeerd op basis van Europese en internationale richtlijnen. Die CO₂ zit dan meer dan 100 jaar opgeslagen in biobased materialen. Alleen bouwprojecten met een positieve invloed op biodiversiteit, gezondheid en circulariteit kunnen een certificaat voor CO₂-opslag verkrijgen en een geldwaarde aan de CO₂-opslag koppelen. Het geld wordt verdiend door de verkoop van (deel-)certificaten aan kopers die willen investeren in natuurvriendelijke, langdurige CO₂-opslag, bijvoorbeeld ter compensatie van hun eigen onvermijdbare CO₂-uitstoot. Alle transacties worden vastgelegd in een openbaar register, zodat elke euro daadwerkelijk naar opgeruimde CO₂gaat.

 

Horizons: Duurzaamheidsicoon

Horizons is de start van een nieuwe generatie gebouwen. Het ademt, denkt en voelt, net als de longen, het brein en het hart in het menselijk lichaam. Deze elegante en verfijnde systemen zijn in de natuur geëvolueerd, waarbij state-of-the-art technologie dit heeft vertaald naar de gebouwde omgeving. Horizons legt de stip voorbij de horizon en laat zien dat mens en natuur volledig in harmonie kunnen leven. Het is een duurzaam icoon voor de stad Amsterdam, voor Nederland en voor de rest van de wereld. Horizons heeft 63 middeldure huurappartementen en 61 koopwoningen.

 

Het ontwerp van Horizons Amsterdam in opdracht van Ballast Nedam Development is van de hand van Paul de Ruiter Architects en FLUX Landscape Architects.

Over Ballast Nedam Development

Ballast Nedam Development ontwikkelt aantrekkelijke woon-, werk- en leefomgevingen in binnenstedelijke gebieden. Plaatsen waar mensen graag willen zijn én waar ze zich prettig voelen. In elk project zijn wij ons bewust van de impact die we hebben op de directe leefomgeving, op de wereld én op de toekomst. Wij zijn een Nederlandse projectontwikkelaar met een internationale oriëntatie. Onze projecten zijn grensverleggend, zo houden wij een voorsprong op de toekomst. Ballast Nedam Development is onderdeel van het wereldwijd opererende Renaissance en is dochteronderneming van Ballast Nedam. Via hen hebben we alle mogelijke expertise en ervaring in huis. Dat maakt ons naast creatief en innovatief, ook slagvaardig en realistisch.