Feestelijke start bouw voor tweede fase de Hoven

Feestelijke start bouw voor tweede fase de Hoven

In Best vond afgelopen donderdag 6 juni de start bouw van fase twee van nieuwbouwproject de Hoven plaats, samen met de aanstaande bewoners. De Hoven is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Aarlesche Erven. Hier worden in de toekomst zo’n 900 woningen gebouwd in een nieuwe, groene woonwijk in Best.

Start bouwfeest met officiële handeling

Eerder dit jaar gaf bouwer Van de Klok het startschot voor de bouw van de Hoven deelplan 2 door de eerste paal te slaan en nu was het tijd om deze mijlpaal met de kopers te vieren. Na een ontvangst en een openingswoord bij restaurant Suus wandelden de toekomstige bewoners en de andere genodigden naar de bouwlocatie. Daar vond een officiële ceremonie plaats: het begraven van een tijdscapsule met kaarten waarop de nieuwe bewoners hun woonwensen hebben opgeschreven.

Rik Dijkhoff, de wethouder van de gemeente Best, was ook aanwezig deze middag. Hij is verheugd over de nieuwe woningen en ziet graag dat zoveel mensen hebben besloten om in Best te komen of te blijven wonen. De gemeente heeft voor elk wat wils. Na het formele moment werd er bij restaurant Suus een toost uitgebracht en konden de toekomstige buren elkaar ontmoeten tijdens een gezellige borrel.

Biodiverse en duurzame leefomgeving

Ook ontwikkelcombinatie Ballast Nedam Development en Novaform Vastgoedontwikkelaars is verheugd over de nieuwe fase van De Hoven. Tessa Haarler namens de combinatie: “Onderzoek laat zien dat een groene omgeving goed is voor onze gezondheid. Als gebiedsontwikkelaar hebben we een belangrijke rol in het creëren van een biodiverse en duurzame woonomgeving. In de Hoven doen we dit onder meer door nestkasten en regentonnen te installeren, groene daken te maken en te streven naar zo energiezuinig mogelijk wonen.”

Met de Hoven wordt invulling gegeven aan de hoge ambities van gebiedsontwikkeling Aarlesche Erven op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. De woningen zijn zeer energiezuinig. Alle tussen- en hoekwoningen worden als nul-op-de-meter-woning gebouwd. Hierdoor hebben de nieuwe bewoners in principe helemaal geen energielasten op basis van huidige wetgeving. De biodiversiteit in de wijk wordt sterk bevorderd. Samen met Vogelbescherming Nederland is gekozen om nestkasten in elke woning op te nemen. Daarnaast wordt een deel van de woningen voorzien van een ecologisch ‘Faunahotel’. Deze is bedoeld om verschillende dieren te huisvesten en de biodiversiteit verder te stimuleren. Het hotel bestaat uit ingemetselde neststenen voor vleermuizen, vogels en insecten en spankabels waartegen groen kan groeien. Hierdoor is het een waar paradijs voor dieren. Het ontwerp van het Faunahotel is gebaseerd op het advies van de vogelbescherming.

Bouw en planning

De woningen van De Hoven worden gebouwd door Van de Klok uit Nijmegen. Naar verwachting worden de woningen opgeleverd in het tweede kwartaal van volgend jaar. De volgende fase van de Hoven is ook alweer in verkoop. Deze fase bestaat uit een divers aanbod van 42 duurzame woningen. Het grootste deel van de woningen is al verkocht, er zijn enkel nog twee ruime levensloopbestendige woningen te koop. De bouw van deze fase start in het vierde kwartaal van dit jaar. Meer informatie is te vinden op de website van de Hoven: www.hoven-aarlesche-erven.nl.