Tunnel wordt tijdelijk nieuwe plek voor nachtcultuur in Amsterdam Zuidoost

De tunnel die is gebouwd voor het project Eleven Square in Amsterdam Zuidoost krijgt een tijdelijke bestemming als culturele hotspot. Hiermee wordt een impuls aan het gebied gegeven.

De tunnel is de ingang van een nieuwe parkeergarage die gebouwd is voor het project Eleven Square. Dat is een nieuwe wijk bij ArenaPoort, die over een paar jaar gebouwd wordt. Het project is in handen van ontwikkelcombinatie OMC, een samenwerking van gebiedsontwikkelaar AM en Ballast Nedam Development. Omdat de realisatie van Eleven Square nog even op zich laat wachten is in samenwerking met gemeente Amsterdam gezocht naar een tijdelijke invulling van de tunnel.

Club Echo
Meerdere partijen dienden plannen in. Een jury beoordeelde die op programma, exploitatieplan en kansen voor talent uit Zuidoost. Club Echo, een samenwerking tussen Urban Sync en LITT Events, kwam als winnaar uit de bus. De invulling met Club Echo draagt volgens de jury bij aan de leefbaarheid van het gebied en de nachtcultuur in Amsterdam. Club Echo heeft plannen voor een brede programmering en gaat samenwerken met meerdere organisaties en programmamakers uit stadsdeel Zuidoost.

Voor de duur van 2 tot 3 jaar wordt ingezet op een nieuw, tijdelijk en kleinschalig podium voor muziek, dans, beeldende kunst en debat in Zuidoost. Het krijgt een dag-, avond- en nachtprogrammering. Zoals het er nu uitziet, opent Club Echo - de voorlopige naam - in het najaar zijn deuren in ‘de tunnel’.

Eleven Square

Eleven Square, gelegen tussen het Johan Cruijff ArenA en Bijlmer ArenA station, is een ontwikkeling van ontwikkelcombinatie OMC (een samenwerking tussen gebiedsontwikkelaar AM en Ballast Nedam Development). Het project bestaat uit vier gebouwen ontworpen door de internationaal gerenommeerde architecten van MVRDV. Eén daarvan wordt de hoogste woontoren van Amsterdam: een nieuw herkenningspunt in de skyline van de stad. Een centraal plein zal dienen als het kloppende hart van Eleven Square, met een verbazingwekkende combinatie van A-merken, lokale smaakmakers, gezondheid en sport, nieuwe food en community concepten, kantoren en koop- en huurwoningen.