Start bouw deelplan Haydn in Berckelbosch

Start bouw deelplan Haydn in Berckelbosch

De start bouw van 64 energieneutrale woningen is feestelijk gevierd met onder andere een optreden van Iris Penning, Stadsdichter van Eindhoven. Deelplan Haydn, gelegen in de tuinwijk Berckelbosch in Eindhoven, omvat 64 eigentijdse jaren ’30 woningen, energieneutraal en van alle gemakken voorzien. De toekomstige woningen worden gesierd met een dichtregel van de Eindhovense stadsdichter. De dichtregels samen maken het Berckelbosch gedicht.

Het Berckelbosch gedicht verbindt

Ballast Nedam Development is bij Berckelbosch Haydn een bijzondere samenwerking aangegaan met Iris Penning, de stadsdichter van Eindhoven. De woningen krijgen (gezamenlijke) gevelbankjes waar unieke dichtregels in verwerkt zijn. Volgens de stadsdichter: ‘Elke zin is los te lezen, maar als je door de straat loopt, leest je óók een samenhangend gedicht’. Op de twee statige hoekhuizen, als je de wijk binnen fietst vanuit het buitengebied Urkhoven, is het Berckelbosch gedicht in zijn geheel te lezen. Het gedicht is een ode aan de wijk Berckelbosch, maar het nodigt vooral de bewoners en de lezers uit tot interactie met een voorbijganger of buurtgenoot. Daarmee creëert Ballast Nedam Development identiteit en wordt sociale cohesie in de wijk gestimuleerd.

Architectuur

Het kenmerkende jaren ‘30 ontwerp is getekend door NBArchitecten uit Best. De typisch jaren ’30 architectuur in dit plan toont zich door de diepe overstekken, luxe detaillering en zorgvuldige metselwerkaccenten. De statige topgevels en riante erkers dragen bij aan een spraakmakend en tijdloos gevelbeeld.

Deelplan Haydn gaat nog verder dan energieneutraal

Met Haydn, een deelfase binnen Berckelbosch, wordt er in de breedste zin van het woord inhoud gegeven aan modern wonen, architectuur, duurzaamheid, biodiversiteit en woongeluk. Duurzaamheidsaspecten en architectuur zijn perfect op elkaar afgestemd. Zo werd het dakvlak als uitgangspunt genomen om het aantal zonnepanelen te bepalen. Hierdoor zijn er veel meer zonnepanelen opgenomen dan de wettelijke eisen voorschrijven. Dat levert een fraaier beeld op en de woningen gaan daarmee nog verder dan energieneutraal, er zijn zelfs energieleverende woningen.

Daarnaast wordt ook de biodiversiteit in de wijk bevorderd. Samen met Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is gekozen om duurzame inbouwstenen voor vogels en vleermuizen te gebruiken. Een mooie toevoeging bij Haydn is dat naast de groene erfafscheidingen de bergingen en uitbouwen van een groen sedum dak worden voorzien. Samen met de groene inrichting van de kavels en het behoud van volwassen openbaar groen, draagt dit bij aan het behouden en versterken van de biodiversiteit in de stad én een prettig beeld oplevert.

De realisatie wordt verzorgd door Ballast Nedam Zuid. Vrijwel alle woningen zijn verkocht, slechts nog enkele woningen gelegen aan het groene stadspark, zijn nog beschikbaar. Ga naar www.berckelbosch.nl voor het actuele woningaanbod.