Eerste bewoners betrekken Tuinbuurt Vrijlandt Rotterdam

Een bijzondere dag voor de eerste zes bewoners van Tuinbuurt Vrijlandt, zij namen vandaag de sleutel van hun duurzame woning in ontvangst in deze gezonde gebiedsontwikkeling van Ballast Nedam Development. In totaal levert Ballast Nedam West, verantwoordelijk voor de realisatie, deze week 16 van de 290 koopwoningen op. Daarnaast worden ook de eerste 34, van de in totaal 100 sociale huurwoningen, voor woningcorporatie Havensteder opgeleverd. De kopers en huurders ontvangen tijdens de oplevering ook een vogelpakket om hun tuin of balkon aantrekkelijk te maken voor vogels. Tijdens de ontwerpfase is aan de tekentafel veel aandacht besteed aan het stimuleren van de biodiversiteit in dit tuindorp van de 21e eeuw. Tuinbuurt Vrijlandt wordt hiermee een natuur inclusief en klimaatadaptieve wijk midden in de stad.

‘De vogelpakketten helpen bewoners om hun ogen te openen voor hun gevleugelde wijkgenoten. Door de pakketten maken ze hun tuin vogelvriendelijker en ontdekken ze al gauw de ene na de andere vogelsoort. We merken dat zo de liefde voor vogels wordt aangewakkerd, waardoor ze ook beter voor ‘hun’ vogels willen zorgen. We vinden het dan ook geweldig dat Ballast Nedam Development zich zo inzet voor vogelvriendelijke wijken en zijn trots op deze bijzondere samenwerking, ’aldus Hanne Tersmette-Strijland van Vogelbescherming Nederland.

Ballast Nedam Development ontwikkelde in samenwerking met Havensteder en de gemeente Rotterdam deze groene en duurzame wijk middenin Rotterdam. Ballast Nedam West bouwt de woningen en Ballast Nedam Road Specialties zorgt voor het bouw- en woonrijp maken. In totaal komen hier 190 koopwoningen in verschillende segmenten en 50 sociale huur eengezinswoningen en 50 sociale huurappartementen van Havensteder.

Kansengelijkheid

Doordat er huurwoningen en koopwoningen in verschillende segmenten zijn ontstaat er een inclusieve wijk. Dat sluit ook goed aan bij het sociale aspect van de tuindorp gedachte, waarin de bewoners elkaar kunnen helpen en voor elkaar klaar kunnen staan. Hiermee levert Tuinbuurt Vrijlandt een aanzienlijke bijdrage aan de doelstellingen van het NPRZ (Nationaal Programma Rotterdam Zuid). Dit programma heeft de doelstelling om onder andere de woonkwaliteit in Rotterdam Zuid te verbeteren.

“Deze wijk is ruim opgezet en in kenmerkende architectuur ontworpen.”, aldus Malou Verheijden, projectleider bij Havensteder. “Tuinbuurt Vrijlandt wordt een gemengde wijk, maar de kwaliteit van de sociale huurwoningen is identiek aan de koopwoningen. Elk kind groeit hier op in een kindvriendelijke groene omgeving die de fantasie prikkelt en uitnodigt tot buitenspelen. De duurzame, groene opzet van de wijk en de variatie aan karakteristiek vormgegeven woningen voegen waarde toe aan de kwaliteit van de wijk en het woonplezier. Met deze prettige leefomgeving ben ik ervan overtuigd dat we een waardevolle bijdrage leveren aan het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.”

Tuindorpstijl in een modern en duurzaam jasje

Tuinbuurt Vrijlandt is geïnspireerd op de tuindorpstijl en typeert zich door specifieke ruimtelijke kenmerken en het sociale karakter. Er wordt veel gebruik gemaakt van groen in de openbare ruimte en voor de erfafscheidingen. Het toepassen van decoratieve elementen zoals poorten en ornamenten zijn een typisch kenmerk en komen terug in het ontwerp van Tuinbuurt Vrijlandt. Zo zijn er in het plan twee poortwoningen opgenomen en hebben alle woningen ornamenten naast de voordeur die verwijzen naar de veelzijdigheid van een tuindorp.

De woningen zijn energieneutraal, beschikken over groencertificaten en materiaalpaspoorten. Tuinbuurt Vrijlandt beschikt over een hoge GPR score van 8. Alle woningen zijn gasloos door aansluiting op stadsverwarming, hebben mechanische ventilatie met warmte terug winning en vanwege de groene tuinen worden ze standaard voorzien van regentonnen. Op de tuinbergingen ligt mos/sedum op de daken.

Maurice en Merel hebben de sleutel van hun huis gekregen: “Het duurzame aspect van Tuinbuurt Vrijlandt sprak ons erg aan, we vinden een duurzame woning erg belangrijk.” aldus Maurice. “Zo zijn we ook goed voorbereid op de toekomst. We zijn blij dat we van het gas af zijn en onze eigen energie opwekken. Merel is fan van bloesembomen en  er staat in deze wijk straks geregeld van alles in bloei, daar kijken we écht naar uit! Ook hebben we zin in de eerste buurtbarbecue. We hebben nu al contact met elkaar en hebben veel zin om met elkaar een fijne wijk te creëren.”

Maarten Wittens, Regiodirecteur Zuid-West bij Ballast Nedam Development: “Wij zijn verheugd dat we de eerste kopers en huurders van Havensteder mogen verwelkomen in Tuinbuurt Vrijlandt. We wensen iedereen heel veel woonplezier in dit duurzame tuindorp. We hebben veel aandacht besteed aan extra groen en natuurinclusief bouwen. Zodoende zullen er naast de bewoners ook vogels en vleermuizen in de gevels van de woningen intrekken. Aangezien alle 290 woningen in aanbouw zijn zullen de volgende opleveringen gestaag volgen en is over ruim een jaar de hele wijk zelfs al gereed.”

Verkoop en verhuur in volle gang

De woningen worden in verschillende fasen opgeleverd. In de meest recente fase zijn nog woningen beschikbaar. Deze zomer kunnen de eerste bewoners al genieten van hun nieuwe huis. Ook wonen in Tuinbuurt Vrijlandt? Bekijk het nieuwste aanbod van koopwoningen en de voortgang van de bouw via de website www.TuinbuurtVrijlandt.nl

Voor meer informatie over de verkoop kun je terecht bij onze makelaars Niels Zilverschoon van TW3 makelaars en Cas Langstraat van Woonvisie NVM makelaars.

Meer informatie over de verhuur van de sociale huurwoningen is te vinden op www.Havensteder.nl/tuinbuurt-vrijlandt