Feestelijke start bouw Tuinbuurt Vrijlandt Rotterdam van 129 koopwoningen en 100 sociale huurwoningen van Havensteder

Vandaag is met het slaan van de eerste paal het officiële startsein gegeven voor de bouw van 100 sociale huurwoningen van woningcorporatie Havensteder in de gebiedsontwikkeling van Tuinbuurt Vrijlandt te Rotterdam. Aansluitend hierop worden 129 koopwoningen van fase 1 gerealiseerd. Wethouder Bas Kurvers en Urias Santos Bakker, directeur Onderhoud & Ontwikkeling van Havensteder, Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development, en Niels Doodeman, directeur van Ballast Nedam West hebben de feestelijke handeling verricht. De kopers volgden de handeling via een live stream.

Samenwerking Havensteder en Ballast Nedam Development

In Tuinbuurt Vrijlandt worden 100 sociale huurwoningen gerealiseerd in een mix van 50 eengezinswoningen en 50 appartementen. De architectuur van de gebouwen sluit naadloos aan op de rest van de nieuw te bouwen wijk. Na een intensieve tijd van voorbereiding, bouwrijp maken en bouwvoorbereiding in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam en Havensteder is het moment aangebroken dat daadwerkelijk van start wordt gegaan met de bouw van de eerste huurwoningen. Volgend jaar wordt met de bouw van koopwoningen van fase 1 aangevangen. Dit project levert een bijdrage aan de SROI (Social Return on Investment) opgave waar Havensteder en Ballast Nedam Development voor staan. Hiermee creëren zij kansen voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben om actief deel te kunnen nemen aan de samenleving gericht op toeleiding naar werk en arbeidsparticipatie

“Een groot deel van de kopers komt uit Rotterdam Zuid. En dat is precies waarom wij projecten zoals Tuinbuurt Vrijlandt omarmen. Dit project draagt namelijk bij aan de doorstroming op de woningmarkt. Het is een mooie ontwikkeling waar zowel gezinnen als ouderen samen kunnen wonen en leven en waar veel aandacht is voor groen, duurzaamheid en gezondheid”, zegt Bas Kurvers, Wethouder Bouwen en Wonen van Gemeente Rotterdam.

Tuinbuurt Vrijlandt: wonen in een groene en kindvriendelijke tuinbuurt

Tuinbuurt Vrijlandt, de naam zegt het al, is geïnspireerd op de tuindorpstijl die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in Nederland werd geïntroduceerd. Het architectonisch ontwerp is van KOW Architecten en gebaseerd op de tuindorparchitectuur. Tuindorpen typeren zich door specifieke ruimtelijke en sociale kenmerken met veel groen. Zo wordt veel gebruik gemaakt van groene erfafscheidingen, in de vorm begroeide hekwerken en diverse soorten hagen. Het toepassen van decoratieve elementen zoals poorten en ornamenten zijn een typisch kenmerk van de befaamde tuindorparchitectuur.

“Tuinbuurt Vrijlandt betekent een doorbraak voor de wijk. Het terrein stond al meer dan 10 jaar leeg. Er wordt nu een mooi nieuw stuk wijk gerealiseerd. Dat zorgt voor een impuls voor de leefbaarheid en de voorzieningen in Lombardijen en het naastliggende Vreewijk. Met de 100 nieuwe sociale huurwoningen kunnen we onze huurders moderne en vrijwel energieneutrale woningen met zonnepanelen bieden” zegt Urias Santos Bakker, Directeur Onderhoud & Ontwikkeling bij Havensteder.

Dankzij de samenwerking met Jantje Beton en JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) is extra aandacht besteed om de wijk kindvriendelijk te maken, zo komen er diverse speelplekken in de wijk en extra brede stoepen zodat kinderen prettig en veilig kunnen spelen.

Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development vult aan: "Met deze start bouw van Tuinbuurt Vrijlandt dragen we bij aan het bouwrecord dat Gemeente Rotterdam dit jaar presenteert. Naast kwantiteit is er bij Vrijlandt voornamelijk ingezet op een zeer hoge kwaliteit van de leefomgeving als totaal. We versterken biodiversiteit, bouwen natuurinclusief, scoren zeer hoog op energieprestatie én verbinden de stad op sociaal gebied. Alle seinen staan op groen in deze duurzame tuinbuurt die bovendien klaar is voor de toekomst."

Biodiversiteit en duurzaamheid in de stad

Ballast Nedam Development hecht veel waarde aan duurzaamheid, gezondheid en biodiversiteit. Samen met Vogelbescherming Nederland zijn er maatregelen genomen om de buurt zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor vogels en andere dieren. Zo vindt er educatie plaats voor nieuwe bewoners en worden in de woningen zelf nestkasten voor vogels en vleermuizen opgenomen om de biodiversiteit in én om het huis te vergroten.

De woningen zijn energieneutraal, beschikken over groencertificaten en materiaalpaspoorten. Tuinbuurt Vrijlandt beschikt over een GPR score van 8. Alle woningen zijn vanzelfsprekend gasloos door aansluiting op stadsverwarming en worden standaard voorzien van regentonnen en mos/sedum op de daken van de tuinbergingen.

Volg het aanbod van koopwoningen en de voortgang via de website www.TuinbuurtVrijlandt.nl

Meer informatie over de verhuur van de sociale huurwoningen is te vinden op www.Havensteder.nl/tuinbuurt-vrijlandt