Caro van de Venne: ode aan Design & Architectuur Provada 2021

Wat is de rol van de architect? De rol die mij nooit geleerd is op de universiteit, maar die ontzettend belangrijk is in het ontwikkelproces is: het enthousiasmeren en het scheppen van denkvrijheid. Ontwerpen is de waarde van de mogelijkheden van de toekomst zien en deze verbeelden.

En hoewel we niet in een glazen bol kunnen kijken is het begrijpen van die toekomst, of althans een poging doen tot, één van onze grootste uitdagingen. Leren hoe om te gaan met het feit dat de enige constante een continu veranderende samenleving is.

Voor die toekomst weten we dat innovaties hard nodig zijn. Vanuit architecten, bouwers en ontwikkelaars. We weten dat meer van hetzelfde niet gaat werken. Mijn rol als architect is om te laten zien dat de veranderingen die nodig zijn, veel positieve aspecten met zich meedraagt.

Zo hebben we de laatste jaren veel kennis ontwikkeld over hoe anders om te gaan met energie. Hoe anders om te gaan met materiaal, een ander en zuiniger gebruik, een flexibelere inzet ervan. Door de inzet van technologie kunnen we beschikken over enorme hoeveelheden data, waardoor we veel duidelijker kunnen zien wat de impact van onze ingreep is. Er is er geen verhulling meer.

Deze huidige werkelijkheid heeft een zeer sterke focus op performance. Ik zie als de uitdaging om de blik naar de toekomst verder te verleggen. Ieder betrokken bij de bouw van de stad mee te nemen in een denkproces vol verrassing en verwondering van al dat wat mogelijk is.

Kijkend naar die toekomst zie ik noodzakelijke en mooie allianties tussen onze natuurlijke en de bebouwde omgeving. Met aandacht voor gezondheid, biodiversiteit en klimaatadapatie wordt de gebouwde omgeving onderdeel van het stedelijke ecosysteem. Met elke gebouwde ontwikkeling creëren we een stuk stad en een nieuw stuk natuur. De onderlinge verbinding komt tot uiting op alle schaalniveaus, van het stedenbouwkundig plan en de architectonische ruimte tot de verfijnde bouwdetails.

De stad van de toekomst moet niet alleen gebouw en natuur met elkaar verweven, maar ook de verschillende segmenten van onze culturele samenleving. Stedelijkheid gaat over diversiteit, van plekken en programma, van mensen en belevingen. Door diverse en kwalitatieve gemeenschappelijke ruimten en een hoge en gevarieerde sociale dichtheid, kunnen we samen de polarisatie van de samenleving helpen tegen te gaan. Die uitdaging is enorm en vrij onontgonnen.

Wanneer we ons realiseren dat je kunt leren van degenen die anders zijn dan jij, is de wereld opeens een enorme bron van kennis en speelveld voor nieuwe ideeën. Binnen dat enorme speelveld zijn verbeelding en creativiteit de basis voor onze toekomst.

Caro van de Venne