Wonen aan de Groene Loper Maastricht kan nu nóg gezonder

De trend van een gezond binnenklimaat is sterk groeiend, merkt Ballast Nedam Development aan de Groene Loper in Maastricht. Naast de goede installaties die standaard in elke woning wordt toegevoegd gaat nu al 20% van de kopers voor extra zuivering, verfrissing en voorbehandeling van het binnenklimaat. Met het Pure Air Concept, dat Ballast Nedam Development heeft ontwikkeld met Brink Climate Systems, wordt de nieuwe norm voor een schoon binnenklimaat gerealiseerd.

Groene oase: binnen én buiten huis

Dankzij de ondertunneling van de A2 is het leven aan de Groene Loper aantoonbaar gezonder geworden. De gebiedsontwikkeling is op elk denkbare meetkaart dé groene oase van de stad. Ballast Nedam Development doet daar een schepje bovenop en stelt bewoners in staat de binnenlucht bijna zo zuiver te krijgen als op de Waddeneilanden.

Gezond, bewust en efficiënt

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) is de luchtkwaliteit in Nederland sinds de jaren zeventig enorm verbeterd en leven mensen sinds die tijd maar liefst 6 jaar langer. De Nederlandse regelgeving schrijft momenteel voor dat nieuwe huizen voldoende moeten kunnen ventileren. Ramen en deuren openen helpt, maar dan komen er ook ongewenste stoffen of schimmels mee naar binnen. Het Pure Air Concept ondervangt dit, door te zorgen voor schone lucht en met de juiste luchtvochtigheid.
‘De meest gezonde woning’, daar was Ballast Nedam Development naar op zoek toen Brink Climate Systems werd benaderd. Adriaan Cramer, Director Creativity and Product Management, vertelt: “We zijn samen tot een concept gekomen waarmee de huizen aan de Groene Loper een dubbele sprong maken op het gebied van gezond wonen. Niet alleen de omgeving is gezonder geworden, ook in de woning is het binnenklimaat straks zoals de natuur het bedoeld heeft.” Maar daar stopt het niet. “Door de ventilatie met warmteterugwinning wordt de warmte uit je woning, die normaal naar buiten verdwijnt, teruggevoerd de woning in. Daardoor hoef je in de winter maar beperkt bij te verwarmen. De energiekosten voor verwarming kunnen zo omlaag. Winst voor de bewoners én het klimaat.”

Zeer geslaagde pilot en voorbeeld voor de rest van Nederland

Naast de goede systemen die al worden ingebouwd in de woningen hadden kopers aan de Groene Loper de primeur in Nederland. Zij konden kiezen voor Pure Air om het binnenklimaat volledig te optimaliseren en maar liefst 1 op de 5 kopers koos bewust voor deze extra optie.

Onno Dwars ligt toe: “Wij denken dat deze opties steeds gebruikelijker gaan worden voor nieuwbouwwoningen. Wij zien het als de eerste succesvolle generatie energieneutrale woningen en verwachten dat door de toenemende interesse om gezond te leven deze mogelijkheid ook steeds vaker toegepast zullen worden. Ook in de volgende ontwikkelfases kunnen de toekomstige bewoners het systeem aanschaffen en we zien dat dit ook al gebeurd. Steeds meer kopers maken deze gezonde keus, wat ons sterkt in het voornemen Pure Air verder in Nederland uit te rollen.”