Natuurhuis

Heeze

Ambitieuze plannen worden werkelijkheid: in het Brabantse Heeze komen 8 energiepositieve rijwoningen gemaakt van bio-based materialen. Deze duurzame woningen worden ‘Natuurhuizen’ genoemd en bestaan grotendeels uit prefab stropanelen waardoor er snel en efficiënt gebouwd kan worden. Ballast Nedam Development ontwikkelt het Natuurhuis als een kennisproject. Het bedrijf is vastbesloten de wereld groener, gezonder en gelukkiger te maken.
  • 95 % natuurlijke materialen
  • 90 ton CO2 opslag
  • 100 % Natuurinclusief
Eén met de natuur

Doordat de woningen voor meer dan 95% zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals stro, een restproduct uit de agrarische sector, slaan de materialen maar liefst 90 ton CO2 op. Bovendien zijn de Natuurhuizen Nul-op-de-Meter en brengen ze zelfs 10% extra energie op. Je kunt ze dus eigenlijk zien als kleine energiecentrales. De gevel en het dak zijn voor een groot deel bedekt met groen. Het groen en de natuurlijke bouwmaterialen werken als een buffer voor de waterhuishouding en zorgen voor het tegengaan van hittestress.

Duurzame materialen

De woningen zijn geïsoleerd met : dit groeit na de oogst opnieuw aan, stoot weinig CO2 uit en kan gemakkelijk gerecycled worden. Met houten verdiepingsvloeren, een groendak, een zonnedak en uiteraard de onmisbare stropanelen wonen de toekomstige bewoners straks in harmonie met de natuur.

Wonen in én rondom groen

De Natuurhuizen zijn het winnende concept naar aanleiding van een zoektocht naar schaalbare klimaatpositieve rijwoningen die Ballast Nedam Development eind 2021 startte. Vanuit 70 inzendingen kwam uiteindelijk de combinatie van Strotec, Bouwbedrijf Van Herpen en architecten|en|en met het winnende plan. Deze 8 huizen vormen het eerste pilotproject en schrijven daardoor geschiedenis met stro.