Feestelijke oplevering van 100 huurwoningen in Tuinbuurt Vrijlandt Rotterdam

28 februari 2024

Met de feestelijke oplevering van maar liefst 100 huurwoningen in Tuinbuurt Vrijlandt geeft Havensteder in één keer een groot aantal nieuwe huishoudens een duurzaam en groen nieuw thuis in een sociaal verbonden wijk. De feestelijke oplevering vond plaats in het bijzijn van Wethouder Chantal Zeegers, de nieuwe bewoners en gebiedsontwikkelaar Ballast Nedam Development. Alle huurders ontvangen van Ballast Nedam Development en Huurdersplatform Lombardijen, een 3-jarig gezinsabonnement voor de lokale speeltuin en hebben daarmee ook toegang tot de andere aangesloten 7 speeltuinen. Daarnaast is er door Ballast Nedam Development een boom geplaatst die symbool staat voor de groene toekomst van de wijk.

Verbinding voor mens en natuur in Tuinbuurt Vrijlandt
De 100 huurwoningen zijn door de hele wijk gemixt en betreft zowel grondgebonden woningen als appartementen. Voor de nieuwe bewoners van de huurwoningen in Tuinbuurt Vrijlandt is een gezinsabonnement voor 3 jaar cadeau gedaan. Dit abonnement is te gebruiken voor alle 7 Rotterdamse speeltuinen van Stichting Kids waaronder de lokale speeltuin Smeetsland. Door kinderen te laten spelen zal er een betere gemeenschap ontstaan. De sociale banden in de wijk worden versterkt doordat gezinnen meer tijd met elkaar doorbrengen, wat bijdraagt aan een gezonde en gelukkige leefomgeving.

Een vliegende start
Naast de abonnementen hebben alle nieuwe bewoners bij het sleutelmoment een vogelpakket mogen ontvangen van de Vogelbescherming Nederland. Dit helpt de bewoners de ogen te openen voor hun gevleugelde wijkgenoten. Door de vogelpakketten wordt een tuin of balkon vogelvriendelijker en ontdekken bewoners snel verschillende vogelsoorten.

Gezonde toekomst voor de wijk
De boom die Ballast Nedam Development heeft geplaatst staat symbool voor de groene en gezonde toekomst van de nieuwe wijk. De boom refereert aan groei, veerkracht en een duurzame toekomst voor de bewoners van Tuinbuurt Vrijlandt. Gedurende de ontwerpfase is er veel aandacht besteed aan het stimuleren van de biodiversiteit in dit tuindorp van de 21e eeuw. Tuinbuurt Vrijlandt wordt hiermee een natuurinclusieve en klimaatadaptieve wijk midden in de stad.

Maarten Wittens, Regiodirecteur Zuid-West bij Ballast Nedam Development: “Wij zijn verheugd dat we de huurders van Havensteder mogen verwelkomen in Tuinbuurt Vrijlandt. We wensen iedereen heel veel woonplezier in dit duurzame tuindorp. We hebben veel aandacht besteed aan extra groen, natuurinclusief bouwen en er een kindvriendelijke wijk van kunnen maken. Zodoende zijn we verheugd om samen met het huurders platform Lombardijen de huurders van Havensteder een 3 jarig gezinsabonnement van speeltuin Smeetsland aan te mogen bieden.

Urias Santos Bakker, Directeur Onderhoud & Ontwikkeling bij Havensteder: "100 huishoudens vonden via Havensteder een nieuw thuis in Tuinbuurt Vrijlandt. Fijn om dat met de nieuwe bewoners te kunnen vieren. Met de oplevering van deze duurzame woningen dragen we weer bij aan het oplossen van de sociale woningnood in Rotterdam. De mix koop en sociale huur zorgt voor een diverse wijk. Ook onder onze huurders is er sprake van een mix, van nieuwe bewoners zoals jonge starters tot doorstromers die een grote eengezinswoning inruilden voor een appartement. Daarmee past Tuinbuurt Vrijlandt mooi binnen de ambities van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.”

Chantal Zeegers, wethouder Klimaat Bouwen en Wonen bij Gemeente Rotterdam: "Met Tuinbuurt Vrijlandt wordt een prachtige woonbuurt aan Lombardijen toegevoegd. Er is extra veel aandacht geboden aan het groen, speelvoorzieningen en duurzaamheid. Zo is er volop ruimte om elkaar te ontmoeten, iets te organiseren of om te spelen. Een gevarieerde wijk met ruimte voor iedere portemonnee, dat zorgt ook voor een goede doorstroming binnen de wijk. En duurzame onderdelen, zoals de energie neutrale woningen, maken de buurt helemaal toekomstbestendig!"

Over Tuinbuurt Vrijlandt

Ballast Nedam Development, in samenwerking met Havensteder en de gemeente Rotterdam, ontwikkelde Tuinbuurt Vrijlandt, een groene en duurzame wijk in het hart van Rotterdam. Ballast Nedam West bouwt 190 koopwoningen in verschillende segmenten, samen met 50 sociale huur eengezinswoningen en 50 sociale huurappartementen. Alle woningen zijn energieneutraal, gasloos en verbonden met stadsverwarming. De buurt heeft een hoge duurzaamheidsscore (GPR 8), met onder andere mechanische ventilatie met warmteterugwinning, regenwateropvang en groene daken voor biodiversiteit en isolatie.

Tuinbuurt Vrijlandt is een inclusieve wijk waar huur- en koopwoningen naast elkaar bestaan, waardoor een diverse gemeenschap ontstaat. Dit bevordert verbondenheid en solidariteit, en draagt bij aan de doelen van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid om de woonkwaliteit te verbeteren.

Ook wonen in Tuinbuurt Vrijlandt? Bekijk de laatste koopwoningen via de website www.TuinbuurtVrijlandt.nl

Meer informatie over de verhuur van de sociale huurwoningen is te vinden op www.Havensteder.nl/tuinbuurt-vrijlandt