Cartesius Utrecht heeft wereldwijde primeur met officiële lancering eerste bidirectionele Hyundai IONIQ 5

21 april 2022

De eerste bidirectionele Hyundai IONIQ 5 is gelanceerd in het CAB, de huiskamer van Cartesius Utrecht, een groene, duurzame en gezonde stadswijk. Cartesius Utrecht maakt onderdeel uit van de eerste regio ter wereld met een bidirectioneel ecosysteem. Daarbij functioneren elektrische deelauto’s als batterijen voor de grootschalig inzet voor opslag van duurzame energie. Het Cartesius Consortium; CEO Ballast Nedam Development Onno Dwars en CEO MRP Bart Meijer ontvingen staatssecretaris Vivianne Heijnen, burgemeester Sharon Dijksma, directeur Stations en Risicobeheer en lid van de Raad van Bestuur NS Anneke de Vries, CEO Hyundai Europe Michael Cole van Hyundai en directeur We Drive Solar Robin Berg in het CAB voor deze feestelijke lancering.

Utrecht proeftuin voor lokale energieopwekking

Het Hyundai hoofdkantoor in Zuid-Korea heeft de historisch locatie CAB gekozen als dé plek om de wereldwijde primeur voor de eerste V2G (bidirectionele) Hyundai ICONIQ 5 te realiseren. Daar waar in 1948 de eerste steen werd gelegd door de NS voor het Centraal Autoherstel Bedrijf (het CAB) wordt nu de eerste steen voor de versnelde stap voor de energietransitie met de (deel) mobiliteit van de toekomst gelegd.

De regio Utrecht creëert een proeftuin – uniek in de wereld – door lokale energieopwekking te koppelen aan het slim opladen van elektrische auto’s. Het Smart Solar Charging concept vormt de basis voor het upgraden naar grootschalige implementatie van een toekomstige energiemarkt. Deze ontwikkeling biedt steden en bedrijven in Nederland en Europa de mogelijkheid om internationaal voorop te lopen in de energietransitie.

De opschaling van bidirectioneel laden maakt ons als Nederland internationaal koploper. Het past ook in het mobiliteitsplan 2040 van de gemeente Utrecht waarin nadruk wordt gelegd op “verduurzamen mobiliteit en verbetering leefbaarheid”. Ook is er een directe bijdrage aan de klimaatdoelen. Deze samenwerking zal zorgen voor een forse opschaling van elektrische deelauto’s om te beginnen in Utrecht.

Cartesius - elektrisch rijden met deelauto’s wordt de norm

In Cartesius wordt gezonde en duurzame mobiliteit vanzelfsprekend. Er komen nieuwe vormen van mobiliteit die ervoor zorgen dat autobezit minder wordt. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van deelmobiliteit, openbaar vervoer en goede fiets- en wandelverbindingen. Bewoners van Cartesius krijgen met behulp van een slim mobiliteitsaanbod aantrekkelijke alternatieven voor de auto en andere mobiliteitsmogelijkheden aangeboden. Ook voor bezoekers van Cartesius wordt het eenvoudig om duurzame mobiliteitskeuzes te maken. De wijk ligt direct naast het NS-station Utrecht Zuilen, wat reizen van en naar het gebied met openbaar vervoer aantrekkelijk maakt. Voldoende en comfortabele fietsenstallingen in combinatie met fietspaden faciliteren de fietser optimaal. In de eerste twee fases zal een groot aantal deelauto’s in gebruik worden genomen.

Cartesius: een vooruitstrevende gezonde stadswijk

In en rondom Cartesius kunnen mensen op harmonieuze wijze leven met elkaar, de stad en de natuur. Cartesius, geïnspireerd op de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones, wordt een levendige, duurzame en groene stadswijk. Een plek om op te laden. Met het monumentale gebouw, bekend als het CAB, als tweede huiskamer en stralend middelpunt van de wijk. In Cartesius komt een gedifferentieerd en inclusief woonmilieu en een ruimtelijke omgeving waar ontmoeten en natuurlijk bewegen centraal staat met een geheel eigen identiteit en hoge ambities. Minimaal 30% van de wijk wordt groen ingericht om van te genieten maar ook om de klimaatadaptatie en de biodiversiteit van het gebied te bevorderen.

Naast de grote focus op het stimuleren van een community en onderlinge verbinding wordt ook in de gebiedsontwikkeling focus gelegd op de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Momenteel is er een nijpend tekort aan woningen in Nederland. Daarom wordt als eerste gestart met de realisatie van woningen in het sociale segment, koopwoningen en woningen met middeldure en vrije sector huur. In het plan is ook ruimte gemaakt voor veel variëteit en een groot aantal bijzondere doelgroepen waardoor er een inclusieve samenleving ontstaat. Ook is erop gelet dat de stadswijk straks een goede mix aan verschillende woningtypen kent waardoor iedereen in elke levensfase een geschikte woning kan vinden en binnen de wijk een wooncarrière kan maken.

Programma en voorzieningen in Cartesius

De gebiedsontwikkeling van Cartesius bestaat uit verschillende fases. Fase 2-6, met 2530 woningen, wordt ontwikkeld door Ballast Nedam Development en MRP. Samen met de eerste fase van 322 woningen door Keystone Vastgoed wordt een wijk ontwikkeld met in totaal 2852 woningen, twee parken, een basisschool, sporthal, supermarkt met biologische producten, horeca en diverse culturele en sportvoorzieningen. De wijk wordt autoluw, met veel ruimte voor wandelaars en fietsers en slimme mobiliteitsoplossingen.

Kijk voor meer informatie over het project Cartesius op www.cartesius-utrecht.nl

Kijk voor meer informatie over Hyundai’s focus op bidrectioneel laden op: https://hyundai-pers.nl/hyundai-legt-zich-toe-op-de-ontwikkeling-van-vehicle-to-everything-v2x/