Ballast Nedam Development zegt 4 keer JA voor duurzame financiering

09 september 2021

Ballast Nedam Development zegt vandaag 4 keer JA voor duurzame financieringsvormen. Het bedrijf is vastbesloten de wereld groener, gezonder en gelukkiger te maken door gebiedsontwikkeling. Ballast Nedam Development staat bekend als de gebiedsontwikkelaar die als eerste in 2017 volledig overschakelde op gasloos bouwen, nog voor het regeerakkoord of wettelijke eisen. Vanaf 2018 werd er uitsluitend met FSC gebouwd. En al sinds 2019 wordt het hele portfolio grondgebonden woningen 2019 energieneutraal ontwikkeld. Woningkopers worden bij projecten nu ook standaard in staat gesteld om een aantrekkelijke duurzame hypotheek te nemen op hun uiterst duurzame grondgebonden woningen. Het bedrijf faciliteert voortaan bij elk project in de benodigde groencertificaten die vereist zijn voor een dergelijke hypotheekvorm. Hoe heeft Ballast Nedam Development duurzame financieringsvormen vanuit 4 verschillende perspectieven op de kaart gezet?

JA voor een betere wereld

Volgens CEO Onno Dwars heeft er de afgelopen jaren een systeemverandering plaatsgevonden waarbij in elk facet een revolutie heeft moeten plaatsvinden om impact te creëren: “Een liefdesverklaring aan duurzame financieringsvormen klinkt misschien raar maar bij Ballast Nedam Development geloven wij in een duurzame toekomst in elk facet van het leven en juist daarom zeggen wij vandaag 4 keer JA.”
Volgens Onno Dwars is de route naar een circulaire economie er eentje van vasthoudendheid. “Het is makkelijk om vernieuwingen en ambities af te kondigen, maar om het jaar na jaar aan te tonen heb je veel meer doorzettingskracht nodig. Wij wachten niet op de toekomst, we doen het nu, maken het meetbaar en doen het voor onze hele ontwikkelportefeuille grondgebonden woningen tegelijk.”
Ook haalt hij de voorbeeldfunctie en maatschappelijke betekenis aan die Ballast Nedam Development heeft: “Veel gebiedsontwikkelaars in onze branche zijn bewuster geworden van de maatschappelijke impact die we kunnen maken. Het is ons ook echt om een systeemverandering te doen en daar is soms een revolutie voor nodig. Die zwengelen wij graag aan. Wij maken niet alleen het decor van het leven, wij maken duurzaam wonen bereikbaar voor een brede groep mensen.”

JA voor een duurzame organisatie

Sana Derksen COO van het Ballast Nedam Development onderschrijft deze houding vanaf het eerste uur en wijst op het belang van een organisatie die haar duurzame mind-set gebruikt als vliegwiel en handelingsperspectief: “Ook in de interne verslaglegging en rapportages verwerken wij ons morele kompas, zo wordt duurzaamheid concreet en meetbaar. Wij benutten graag de denkkracht van onze organisatie en stimuleren een holistische benadering om maatschappelijke baten te creëren. Medewerkers voelen zich binnen de hele organisatie gesteund om het goede te doen. Wij zijn er van overtuigd dat we daarmee de snelste veranderingen teweeg kunnen brengen.”

JA voor overtreffen ambities

Nicolle Terlouw Acquisition Manager bij Ballast Nedam Development ondervindt de groeiende waardering aan den lijve. Het overtreffen van ambities is iets waar zij zich hard voor maakt: “Waar wij de afgelopen jaren hoorden dat we te ambitieus zouden zijn zien we nu waardering in de markt. Dit komt ook omdat we nakomen wat wij beloven, het klinkt misschien simpel maar dat is nu juist onze kracht. Omdat ons duurzaamheidsprogramma onderdeel is van ons DNA merk je snel dat wij het echt menen. Onze ambities zijn niet onderhandelbaar naar minder, wij staan juist eerder open voor meer. Gemeenten vragen ons om te kijken hoe zij hun ambities waarheid kunnen maken en waar de lat hoger gelegd kan worden.”

JA voor betaalbaarheid

Jaap Labrie, Head of Finance bij Ballast Nedam Development ziet met zijn team een verschuiving van betaalbaarheid in verkoopprijzen naar betaalbaarheid maandlasten: “Nieuwbouw is in deze tijd een belangrijke oplossing voor de betaalbaarheid, doorstroming, woningnood en zelfs inclusiviteit. Kopers van onze woningen zijn steeds vaker op zoek naar een duurzame, diverse en gemixte wijk omdat het ervoor zorgt dat een wijk in balans is richting de toekomst en dat is belangrijk wanneer je geld wilt investeren. Dit succesvolle principe wordt in feite geleend uit de bestaande bouw waar dit type wijken een enorme waardestijging laten zien. Maar we zien ook door bijvoorbeeld de stijgende energieprijzen een hele duidelijke verschuiving naar duurzame nieuwbouw doordat de maandlasten enorm concurrerend zijn met die van de bestaande bouw. In ruil daarvoor krijg je als koper een state-of-the-art woning. Zeker door de lage rentestand en de rentekorting, waarvoor ons woningaanbod zich kwalificeert, kunnen mensen nu nog aantrekkelijker een woning kopen die klaar is voor de toekomst.”