Marktkwartier West

Enigszins verscholen tussen de Jan van Galenstraat en de Haarlemmerweg in Amsterdam ligt het terrein van het Food Center. Al decennia dé plek in Amsterdam waar winkels en horeca groente, fruit en andere levensmiddelen kopen. Nu zie je vooral nog hoge hekken, daken van loodsen en een toegangspoort waar je niet zomaar doorheen mag. Het terrein ondergaat een transformatie. Ballast Nedam Development werkt samen met VolkerWessels Vastgoed verder aan deze herontwikkeling nadat zij de tender voor de herontwikkeling heeft gewonnen.

Wat er gaat gebeuren

Het Food Center wordt vernieuwd en verhuist naar de noordzijde. De ruimte die daardoor vrijkomt aan de kant van de Jan van Galenstraat is bedoeld voor woningbouw.
In het nieuwe Food Center komen bedrijven die samen ‘de buiken van Amsterdam vullen’. Het consortium van Ballast Nedam Development en VolkerWessels Vastgoed is op dit moment volop in gesprek met de zittende ondernemers (vertegenwoordigd door de Verenigde Bedrijven FCA) over de toekomstplannen. De bedrijven zullen gefaseerd opschuiven naar de kant van de Haarlemmerweg. Daardoor ontstaat ruimte voor het Marktkwartier West, de woonwijk die gerealiseerd gaat worden op het Food Center.

Marktkwartier West

De nieuwste stadswijk van Amsterdam West, dat is het nieuwe Marktkwartier West. Een wijk voor alle Amsterdammers. Er zijn circa 1700 woningen gepland in allerlei soorten en maten. Er komen zowel huur- als koopwoningen. Er is veel ruimte voor eigen inbreng van de toekomstige kopers. Marktkwartier West wordt een wijk voor alle Amsterdammers, van gezinnen, studenten tot senioren. Op vijf minuten fietsen van de Jordaan. Ook voor vertier hoeven de bewoners niet ver: de monumentale Markthal wordt opgeknapt en belooft een fijne plek te worden. De Markthal blazen wij samen met BOEi nieuw leven in. Heeft u interesse in een woning op het Marktkwartier? Schrijf u dan in op www.marktkwartierwest.nl en wordt als eerste op de hoogte gebracht wanneer er nieuws is over de verkoop.

De Markthal

De monumentale centrale markthal wordt in ere hersteld en weer publiek toegankelijk. Voor de renovatie en herontwikkeling van de Markthal werken we samen met BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed. BOEi, een non-profit organisatie, zet zich in voor het behoud van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed in Nederland.
In de stad wordt druk gefilosofeerd over de toekomstige bestemming van dit bijzondere pand. Krijgt Amsterdam haar eigen Markthal? In de plannen van het consortium is een (deels) openbare markthal voorzien met volop ruimte voor eten en drinken. Maar wat komt er nu exact? En hoe lang duurt het nog? We moeten nog even geduld hebben, zodra de plannen voor de herbestemming bekend zijn, dan melden we dit op onze projectwebsite.

Geschiedenis van het Food Center

Over de geschiedenis van de markten in Amsterdam kun je boeken volschrijven. De verhalen liggen voor het oprapen. Ook hier op het Food Center. In 1934 werd de centrale markthal aan de Jan van Galenstraat geopend. Aanvankelijk was het uitsluitend een markt voor aardappelen, groenten en fruit. In 1952 werd daar de groentehandel aan toegevoegd en vanaf 1957 was handel in een meer algemeen assortiment ook mogelijk. In 1954 werd de visafslag aan de Ruijterkade verplaatst naar de centrale markt.


Voor meer informatie: http://www.marktkwartier.nl

Locatie

Amsterdam

Tags
  • Gebiedsontwikkeling
  • Commercieel vastgoed
  • Woningbouw
Projectgegevens

Looptijd ontwikkeling: 2021-2029

Aantal woningen: 1700