Guldenwater

Guldenwater is in 2021 opgeleverd. Hiermee is een groot complex met 136 huur appartementen, 41 koop appartementen, 7 parkwoningen en een grootse vlindertuin opgeleverd en krijgt het noordelijk deel van het Van Leeuwenhoek kwartier met rap tempo vorm. Ballast Nedam Development is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het project, de realisatie was in handen van Ballast Nedam West naar het ontwerp van Faro Architecten en Moke Architecten.

Guldenwater is in 2021 opgeleverd. Hiermee is een groot complex met 136 huur appartementen, 41 koop appartementen, 7 parkwoningen en een grootse vlindertuin opgeleverd en krijgt het noordelijk deel van het Van Leeuwenhoek kwartier met rap tempo vorm. Ballast Nedam Development is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het project, de realisatie was in handen van Ballast Nedam West naar het ontwerp van Faro Architecten en Moke Architecten.

Guldenwater’s eigen biotoop

In Guldenwater is bewust plaats gemaakt voor biodiversiteit in de stad door het realiseren van de grootste vlindertuin van Nieuw Delft. Deze biotoop is ontworpen rondom vogels, vleermuizen, insecten en vlinders. De binnentuin is aangelegd door Van der Tol hoveniers en de beplanting is speciaal geselecteerd voor vlinders en insecten door Hollandgroen. De binnentuin is ingericht als echte nectarbloementuin met bijzondere kruiden en struiken boordevol nectar. Ook zijn er planten aanwezig waarin vlinders, of eigenlijk de rupsen en eitjes, kunnen overwinteren of beschutte plekjes vinden in het lichte struweel en de grassen. De vlindertuin is nu nog in rust en zal van het voorjaar voor het eerst ontluiken en uitgroeien tot een groene vlinderoase. Via een slingerpaadje kunnen de bewoners de tuin gemakkelijk betreden en ontstaat er ruimte voor educatie door spelenderwijs interactie aan te gaan met de natuur midden in de stad.

Gevarieerd woonprogramma

Met een gevarieerd programma van koop- en huurwoningen spelen wij in op de woningbehoefte in Delft. Er is een diversiteit aan woning types toegevoegd aan de stad, huur en koop woningen, een inclusief plan passend bij de huidige behoefte. De koopappartementen variëren van 44 tot 139 m² en hebben balkons op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten. Er is ook een aantal appartementen met een royaal dakterras. De parkwoningen zijn royale huizen van circa 200 m² met een tuin en de mogelijkheid voor een dakterras. De overige woningen zijn eigendom van twee beleggers en worden verhuurd.

Energiezuinig en klaar voor de toekomst

Ballast Nedam Development is trots dat dit stedelijke bouwblok op een prominente plek in Nieuw Delft zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen. Ballast Nedam Development heeft samen met de gemeente ingezet op een kwalitatief hoogwaardige en energiezuinige woonomgeving. Alle woningen zijn klaar voor de toekomst, gasloos, voorzien van vloerverwarming en koeling via WKO-systeem in de bodem.

Architectuur voor mens en natuur

In de knusse binnenstad van Delft staat het nieuwbouwproject genaamd "Guldenwater". De naam “Guldenwater” is een verwijzing naar de rijke geschiedenis van Delft. Het noordelijk deel van de Van Leeuwenhoeksingel werd in het verleden namelijk Gulde(n)water genoemd. Guldenwater bestaat uit een vijftal gebouwen van verschillende architectuur en het ontwerp is van de hand van FARO Architecten en MOKE Architecten.

Ludo Grooteman van MOKE Architecten vertelt; “Guldenwater vormt de kop van het bouwblok en vertrapt omhoog naar een fier stedelijk accent. Door de vertrappingen ontstaan allerlei terrassen, een meerwaarde in het midden van de stad. Buitenruimtes vormen een centraal thema in het ontwerp, de balkons geven het gebouw een prettig reliëf en ook de terug liggende gevel op de bovenste etages maakt ruimte voor grote buitenruimtes met fraaie vergezichten. Tegelijk staat het gebouw met zijn voeten stevig op de grond. De winkelruimte aan de Ireneboulevard en de maisonnettes aan de gracht en het park, zorgen een levendige en gezellige straat.”

Coen Kampstra van FARO Architecten over Guldenwater: “De opdeling van het grote blok schept als vanzelf de condities voor een levendig, nieuw stuk binnenstad, dat naadloos aansluiting vindt bij het historische centrum van Delft. Met aandacht voor de menselijke maat en een aangenaam woonmilieu: wonen aan een fraaie rustige binnentuin, met uitzicht op de levendige gracht of het bijzondere nieuwe stadspark. De architectuur is eigentijds, met een knipoog naar het verleden.”

Het plan kenmerkt zich door vele verschillende kwaliteiten met aan de oostkant het toekomstige Van Leeuwenhoekpark en aan de west zijde gelegen aan de Nieuwe Gracht. Bewoners kunnen gebruik maken van de rustig gelegen en onder architectuur aangelegde binnentuin, een oase in de binnenstad van Delft. Hierdoor wordt op natuurlijke wijze ontmoeting gestimuleerd waardoor buren elkaar echt leren kennen.

Locatie

Delft

Tags
  • Woningbouw
Projectgegevens

Looptijd ontwikkeling: 2018

Aantal woningen: 7

Aantal appartementen: 177