Groene Mondriaan-gevel onthuld in project Floris Nieuw Delft

11 maart 2020

Dinsdag 10 maart vond de feestelijke oplevering van nieuwbouwproject Floris in de grootschalige gebiedsontwikkeling Nieuw Delft plaats. De woningen in het project Floris zijn ontwikkeld door Ballast Nedam Development en hebben elk een eigen ontwerp. Een van de huizen heeft zelfs een volledig groene gevel met levende planten, het ontwerp is geïnspireerd op de schilderijen van Mondriaan. Na de spectaculaire onthulling plantte wethouder Martina Huijsmans de laatste plant in de gevel in het bijzijn van de nieuwe bewoners, medewerkers van de bouw en andere betrokkenen. Ballast Nedam Development neemt ca. 400 woningen voor zijn rekening in Nieuw Delft.

Martina Huijsmans, wethouder voor de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft: “Ook in de toekomst moet je fijn en gezond in Delft kunnen wonen. De huizen van Floris zijn een heel mooi voorbeeld van hoe je in een ontwerp rekening kunt houden met ecologie en het veranderende klimaat. Het project past daarmee perfect in de bredere ontwikkeling van Nieuw Delft, waar deze thema’s veel aandacht krijgen.”

Onno Dwars, directeur Ballast Nedam Development: “Delft staat niet voor niets in de top 3 van beste woonsteden van Nederland. In deze stad komt alles samen; het historische karakter, een veelheid aan voorzieningen en rijke architectuur in combinatie met ecologische inclusiviteit. Deelplan Floris maakt voor ons een essentieel onderdeel uit van onze totale ontwikkeling van ca. 400 woningen in deze mooie binnenstedelijke gebiedsontwikkeling. Wij zijn vereerd een bijdrage te mogen leveren aan Nieuw Delft.”

Groene gevel

De groene gevel is een van de oplossingen die Ballast Nedam Development gebruikt om invulling te geven aan de 17 Sustainable Development Goals van de VN waar het bedrijf ondertekenaar van is. In het ontwerp van de groene gevel, dat tot stand kwam tijdens het jaar van Mondriaan: 2017, is teruggegrepen naar de kenmerkende vlakkenverdeling waarmee de kunstenaar beroemd werd. De groene gevel zorgt niet alleen voor een bijzondere architectuur, maar stimuleert ook een duurzamere wereld door de klimaatadaptieve en natuurinclusieve eigenschappen die het in zich draagt. Zo draagt een groene gevel bij aan luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie en biodiversiteit in de stad. Bovendien voelen mensen zich veel prettiger in een groene omgeving.

Het modulair gevelsysteem van Sempergreen is opgebouwd uit voorbegroeide panelen. Voor het project Floris zijn drie verschillende beplantingsmixen toegepast in de kenmerkende vlakkenverdeling van Mondriaan. Dankzij een volledig automatisch irrigatiesysteem, wordt de groene buitengevel voorzien van de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen.

Negen ontwerpen

Alle woningen van Floris, ontworpen door Faro Architecten, onderscheiden zich in verschillende architectuurvormen, van klassiek tot speels modern. Daarmee sluit het geheel goed aan op de rest van de Coendersbuurt en de binnenstad van Delft. De woningen zijn gasloos en energieneutraal. Floris ligt tegenover het treinstation van Delft en het oude centrum met alle voorzieningen. Parkeren kan in een collectieve parkeergarage op afstand van de woningen. Hiermee wordt duurzame mobiliteit gestimuleerd, omdat het aantrekkelijker wordt om de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken.

Ontwikkelpartner in Nieuw Delft

Met de oplevering van Floris komt ook de afronding van de Coendersbuurt in zicht. Naar verwachting is de buurt vóór de zomer van 2020, als eerste van de drie buurten in Nieuw Delft, helemaal af. Floris is het eerste project dat Ballast Nedam Development in Nieuw Delft heeft opgeleverd. Als gebiedspartner van de gemeente is Ballast Nedam Development verantwoordelijk voor 1/3 van de ontwikkelingen in de voormalige spoorzone.

Download de Media Kit:

https://we.tl/t-DpFOmir2Aq