Ballast Nedam Development eerste projectontwikkelaar die opgeleverde woningen helpt verduurzamen

EINDHOVEN - Dat nieuwe huizen gasloos worden gebouwd, is voor Ballast Nedam Development niks nieuws. Sterker nog, dit is al sinds 2017 de bedrijfsnorm. Maar wat moet er gebeuren met huizen die tien jaar geleden zijn gebouwd op de ‘oude’ manier? Ballast Nedam Development gaat in samenwerking met gemeente Eindhoven, 040energie en ABN AMRO ook voor deze woningen zijn verantwoordelijkheid nemen in de gebiedsontwikkeling Berckelbosch Eindhoven. ABN AMRO, de gemeente Eindhoven, 040energie en Ballast Nedam Development tekenen daarom het ‘Berckelbosch Energie Verduurzamings Akkoord’ waarin ze afspreken dat zij zich gaan inzetten om ook de bestaande huizen in de Eindhovense nieuwbouwwijk te verduurzamen naar de hedendaagse energienormen.

Wethouder Van der Meer: “We staan voor een enorme opgave om enerzijds onze woningen van het aardgas af te krijgen en anderzijds vanuit de klimaatdoelen de bestaande huizen te verduurzamen. Dan ben ik ontzettend blij dat dit soort initiatieven ontstaan. Met de gezamenlijke expertise vanuit dit akkoord zijn deze woningen voor woningbezitters vrij gemakkelijk en relatief goedkoop te verduurzamen. Laten we hier ook elders een voorbeeld aan nemen.”

Uniek akkoord voor een duurzaam Berckelbosch
Ballast Nedam Development ontwikkelt de Eindhovense wijk Berckelbosch, waar in totaal circa 900 woningen worden gerealiseerd. In verschillende fases worden deelprojecten opgeleverd. Sinds 2017 zijn alle woningen gasloos in het gebied. De eerste huizen zijn ongeveer tien jaar geleden opgeleverd en deze woningen zijn nog op het gasnet aangesloten.

Samen met de gemeente Eindhoven, ABN AMRO en 040energie werkt Ballast Nedam Development aan de verduurzaming van deze bestaande woningen. De partijen hebben op woensdag 10 april tijdens een van de grootste bouw- en vastgoedbeurzen van Nederland, Building Holland, het ‘Berckelbosch Energie Verduurzamings Akkoord’ ondertekend. Het doel is een energieneutrale wijk waarin 3 Megawatt aan hernieuwbare energie wordt opgewekt en waar de bewoners, indien gewenst, worden begeleid naar een gasloze woning. Een uniek akkoord wat in Nederland nog niet eerder is gesloten.

Petra Cleton en Elias Fechtali van ABN AMRO bank ; "Wij zijn heel trots dat wij  kunnen bijdragen aan het verduurzamen van de wijk Berckelbosch. De samenwerking met betrokken partijen zorgt voor concrete stappen in hulp, middelen en informatie voor de bewoners. Een mooi initiatief met potentie voor meer projecten in het land"

Onafhankelijk advies
De Gemeente Eindhoven draagt dit initiatief een warm hart toe en zet zich in voor de publiciteit. ABN AMRO zal huizenbezitters in Berckelbosch gunstige ‘groene’ hypotheken verstrekken om de duurzaamheidsinvesteringen te financieren. Ballast Nedam Development maakt inzichtelijk welke mogelijkheden er zijn om de gerealiseerde woningen in Berckelbosch te verduurzamen naar de hedendaagse normen. 040energie is een onafhankelijke Eindhovense vereniging waarbij vrijwilligers met veel kennis op dit gebied zich inzetten voor de energietransitie van de Eindhovense huishoudens. 040energie heeft veel ervaring met het verstrekken van onafhankelijk duurzaamheidsadvies aan woningeigenaren en het collectief verduurzamen van woningen in de gemeente Eindhoven.

Marnix Vlot van 040energie: "Als 100% non-profit vereniging zetten we in op betaalbare oplossingen voor de bewoners van Berckelbosch om hun huis te verduurzamen, en waar mogelijk af te koppelen van het gasnet. Ons doel is om dit initiatief een voorbeeld te laten zijn voor verduurzaming van recent gebouwde wijken, niet alleen in Eindhoven maar in heel Nederland."

Trots
Maarten Wittens van Ballast Nedam Development is trots dat hij bij een ontwikkelaar mag werken waar duurzaamheid zo hoog op de agenda staat. “Dat een ontwikkelaar terugkijkt naar het verleden en zo verantwoordelijkheid neemt voor de toekomst om wat al is gerealiseerd nog verder te verduurzamen, is nog nooit eerder gebeurd.”

Hoe kunnen huizenbezitters hun eigen huis verduurzamen?
Tijdens de verduurzamings informatieavond die in juni wordt georganiseerd in het buurthuis van de wijk Berckelbosch, kunnen huizenbezitters van de bestaande bouw in de wijk en de omliggende huizenbezitters op één plek alle informatie inwinnen om hun huis te verduurzamen. Er zijn onafhankelijk adviseurs van 040energie om per woning te bekijken welke mogelijkheden er zijn om het huis verder te verduurzamen. ABN AMRO zoekt samen met de bewoners naar passende en gunstige financiering.

Tekenen akkoord
Met de ondertekening van het akkoord hebben de partijen het initiatief bekrachtigd en onderstrepen de partijen het belang voor het verduurzamen van bestaande woningvoorraad. Namens de gemeente Eindhoven was wethouder Jan van der Meer hierbij aanwezig.