Zijn de beloftes van het project A2 Maastricht uitgekomen? Is Maastricht-Oost aan het helen en heeft het gebied een nieuwe toekomst? Bureau Dear Hunter gaat dit onderzoeken in opdracht van Projectbureau A2 Maastricht en Ballast Nedam Development. Remy Kroese en Marlies Vermeulen van Dear Hunter komen opnieuw, op hun karakteristieke manier, op bezoek aan de Groene Loper. Ze gaan twee maanden wonen en werken in de voortuin van de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk.
De Groene Loper is ruim vier jaar open. Het gebied ontwikkelt zich en de bouw van de ruim duizend woningen vordert. Juist nu gebeurt dát waar het project altijd om draaide. Het aanpassen van de infrastructuur moet Maastricht-Oost weer één maken en de omliggende wijken een nieuwe toekomst geven.
Het gebied is nog niet af. Het blijft nog volop in ontwikkeling, maar Projectbureau A2 Maastricht houdt in april 2023 na zo’n 20 jaar wel op te bestaan. De hoogste tijd om de balans op te maken: zijn de beloftes uitgekomen? Is het woon- en leefklimaat in de wijken aan weerszijden van de voormalige snelweg verbeterd en zijn de wijken weer met elkaar verbonden? Is er daadwerkelijk een groen, nieuw stadsdeel ontstaan waar het gezonder en aangenamer leven is?
Dear Hunter gaat aan de slag vanuit hun intussen bekende containers. Met de voortuin van de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk als uitvalsbasis. Een centrale plek, goed in het zicht en met veel langslopende mensen.
In maart 2023 deelt Dear Hunter de inzichten, inclusief aanbevelingen over hoe het gebied zich ook na de inzet van Projectbureau A2 Maastricht kan blijven ontwikkelen en verder kan doorgroeien naar een plek van en voor iedereen.
Dear Hunter maakt een ‘routekaart’ waar de gemeente Maastricht (waaraan Projectbureau A2 Maastricht lopende projecten overdraagt), bewoners(organisaties) en andere partijen zelf mee aan de slag kunnen. Deze routekaart is een soort advies/stappenplan met zowel ruimtelijke als sociaal/maatschappelijke doelstellingen. Het is een handreiking aan de ‘A2-buurt’, aan de nieuwe bewoners van de Groene Loper en de huidige bewoners van Wyckerpoort, Wittevrouwenveld en Scharn. De routekaart helpt om ervoor te zorgen dat de wijken op zich en het gebied als geheel niet alleen functioneert als wijk(en) maar ook het noodzakelijke wij-gevoel (door)ontwikkelt.
Dear Hunter heeft afgelopen jaren twee keer eerder de peilstok in het gebied gestoken om de leefbaarheid op een kwalitatieve manier te toetsen, in 2015 en in 2020/2021. Een laatste ‘meting’ is op zijn plaats en gaat nu gebeuren met het onderzoek ‘De Groene Loper: van dichtbij verder in kaart gebracht’.
Dear Hunter gaat het huidige reilen en zeilen in het gebied nauwkeurig in kaart brengen. Dat doen ze ruimtelijk (cartografische registraties) en sociaal-maatschappelijk (antropologische participerende observaties). Dear Hunter voert daarnaast gesprekken met (buurt)bewoners, ondernemers en andere stakeholders. De uitkomsten hiervan brengen ze samen met (effect)metingen en wetenschappelijke data.
In het onderzoek neemt Dear Hunter ook de inzichten mee van eerdere eigen onderzoeken in het gebied en van onderzoeken van Universiteit Maastricht, naar gezondheidseffecten, bewegingspatronen, beleving en het wij(k)-gevoel.