Marjon Bachra: ode aan Gezondheid Provada 2021

28 oktober 2021

Stel je eens voor dat onze leefomgeving het ons mákkelijk zou maken om gezond te leven. Dat we niét op elke hoek van de straat zouden worden verleid om ongezond te eten. Dat we gestimuleerd zouden worden om genoeg te bewegen en goed te slapen. En dat álle kinderen op de fiets naar school zouden kunnen en lekker buiten zouden kunnen spelen.

Zo’n omgeving wil toch iedereen?

Míjn dochters zijn opgegroeid in een buurt waarin ze vrij konden bewegen. Een omgeving waarin ze op jonge leeftijd zelf naar school konden lopen of fietsen. Als vriendinnetjes aanbelden met de vraag of ze buiten kwamen spelen, was mijn antwoord steevast: “Ja!”. Ik hoefde me namelijk geen zorgen te maken. Mijn dochters konden veilig krijten op de brede stoep direct voor het huis, naar de speeltuin om de hoek of voetballen op het grasveldje waar alle buurtkinderen te vinden waren. De buurt waarin ze opgroeiden was veilig, kindvriendelijk en ingericht op spelen en bewegen.

Helaas is dat niet in heel Nederland zo. En bij JOGG willen we dáár wat aan veranderen. Daarom zetten we ons samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven én inmiddels 191 gemeenten in voor een gezondere leefomgeving voor onze jeugd. Want een gezonde toekomst, begínt bij een gezonde jeugd. Bij kinderen en jongeren die opgroeien in een gezonde omgeving.

Een gezonde omgeving, waar niet alleen gezond eten en drinken wordt gestimuleerd, maar waar óók wordt gekeken naar de inrichting van de buurt. Een gezonde omgeving, waarin brede stoepen uitnodigen om te spelen en de buurt rijk is aan groen. Een gezonde omgeving, waarin je meer vogels hoort dan auto’s. En je veilig kunt oversteken. Een gezonde omgeving, waarin je kinderen op de fiets naar school kunnen. En zich kunnen uitleven in de speeltuin om de hoek. Een gezonde omgeving, waarin we gestimuleerd worden om genoeg te bewegen, gezond te eten en goed te slapen.

Zo’n omgeving wil toch iedereen?

Alleen sámen kunnen we die gezonde omgeving waarmaken. Alleen sámen kunnen we er voor zorgen dat iéder kind gezond opgroeit. Door die gezonde omgeving prioriteit te maken in ál ons beleid. Oók in de bouwsector. Samen met jullie dragen wij de verantwoordelijkheid om gezondheid leidend te laten zijn in beleidskeuzes en plannen.

Samen maken we gezond gewoon.

Marjon Bachra